Вчера в рамкита на CES (Consumer Electronics Show) 2016 компанията за детски играчки Fisher-Price представи нова играчка във формата на гъсеница, с която децата ще могат да учат основите на писането на код.

3-годишните деца ще се учат на програмиране с Code-a-pillar

Играчката Think & Learn Code-a-Pillar е насочена към деца от 3 до 8-годишна възраст и има за цел да развива уменията на най-малките за разрешаване на проблеми. Чрез насочване на движението на гъсеницата в определена последователност, децата усвояват умения, свързани с писането на код.

Играчката се състои от 8 сегмента, всеки от които изпълнява уникална команда, представена графично на повърхността на сегмента. Всяка команда програмира Code-a-Pillar да се движи по специфичен начин (напред, наляво, надясно, да се завърта). Сегментите се свързват заедно чрез USB порт, а децата сами избират в какъв ред да ги поставят.

След като сегментите се свържат и бъде натиснат бутонът на стартиране на гъсеницата, тя започва да се движи по маршрута, програмиран от последователността на сегментите. Макар в действителност децата да не програмират сами сегментите, основната идея за работа с гъсеницата е идентична с процеса на писане на код.

Очаква се Code-a-Pillar да се появи на пазара през есента на 2016 г. на цена от $49.99 за набор с осем сегмента. Допълнителни сегменти също ще могат да бъда закупени. За повече информация следете официалната страница Think & Learn Code-a-Pillar на сайта на Fisher-Price.