Microsoft Word идва в пакет с фантастични функции, които ще ви позволят да направите своя документ уникален, стига да знаете как да ги използвате.

4 фантастични функции на Microsoft Word, които трябва да овладеете

1. Промяна на начина на селектиране

Преди да започнете да пишете, запитайте се дали искате Word автоматично да селектира цялата дума, когато двукратно щракнете върху нея. В Word тази опция е включена по подразбиране, което може да е много досадно, ако искате вместо цялата дума да изберете и да промените част от нея.

За да премахнете тази опция, от менюто Preferences отидете в секцията Edit и махнете знака за отметка пред „Select entire word when selecting text.”

4 фантастични функции на Microsoft Word, които трябва да овладеете

2. Изключване или персонализиране на AutoCorrect

Следващото нещо, което трябва да решите, е дали искате AutoCorrect да е включен. Ако пишете върху тема с уникални думи, включеният AutoCorrect може да е неприятен и да направи корекции, които понякога дори няма да забележите. По подразбиране AutoCorrect е включен. За да го изключите, изберете AutoCorrect от менюто Preferences. Така ще можете да видите и да промените настройките за всичко, което Word автоматично коригира.

Някой настройки са полезни, например автоматичното форматиране на абзаците, превръщането на текст в хиперлинкове, или автоматичното поставяне на главни букви пред дните от седмицата или първата буква в началото на изреченията. Също така може да добавите свой фрази, които ще са ви полезни, когато пишете често едни и същи думи със специални символи. Например, ако искате да пишете Pokémon всеки път с ударено „е“, можете да създадете макрос, чрез който Word ще замества Pokemon с Pokémon

4 фантастични функции на Microsoft Word, които трябва да овладеете

3. Пишете в произволно място в документа

Ако пишете нестандартно, докато работите върху ваш поетичен проект, или просто искате да разместите подредбата на вашия текст, Word ви позволява да пишете където искате върху документа, без да създавате текстово поле. За целта е нужно да щракнете два пъти върху празна част от документа и Word ще ви позволи да пишете там, където сте щракнали.

4 фантастични функции на Microsoft Word, които трябва да овладеете

4. Промяна на главните букви

Когато бързате да допишете нещо и погледът ви е съсредоточен върху клавиатурата, може да не забележите, че без да искате сте натиснали Caps Lock и сте написали 15 реда текст с главни букви. Вместо да изтриете всичко и отново да наберете текста, можете да го маркирате, да отидете в Home, да натиснете бутона “A a“ и да изберете как да бъде визуализиран текста в документа.

4 фантастични функции на Microsoft Word, които трябва да овладеете

 

Очаквайте втора част, в която ще ви запознаем с още четири фантастички функции на Microsoft Word.