Представете си действителност, в която хирург се подготвя преди трудна операция върху виртуална версия на пациента и в която професионален атлет разглежда движението на мускулите си чрез 3D запис след края на състезанието.

BioDigital създаде програмно-приложен интерфейс за 3D моделиране на човешкото тяло

Това вече е възможно, след като стартъп компанията BioDigital, специализирана в моделирането на човешкото тяло, направи своя приложно-програмен интерфейс (API) достъпен за широката публика.

През последните 2 години стартъп компанията, базирана в Ню Йорк, работи в тясно сътрудничество с повече от 100 организации във всички сектори на здравеопазването, за да приспособи виртуалното човешко тяло, състоящо се 7000 ръчно моделирани обекта, към специфичните им изисквания. Националният здравен институт в Америка, например, използва BioDigital, за да състави карта на бактериите в човешкото тяло. За неправителствената организация MyFace, която осигурява лечение на пациенти с краниолицево състояние, виртуалният човек на BioDigital позволява на лекарите по света да се обучават в оперативно отстраняване на цепката на небцето.

Според Frank Sculli, създателят на BioDigital, ефектът от прилагане на 3D технологии е най-осезаем, когато става въпрос за пресъздаване на човешкото тяло. „Можете да наблюдавате изпомпването на виртуално сърце, като променяте размера на сърцето, или да наблюдавате разширяването на зеница както при промяна на осветеността на вашия монитор“ – обясни Sculli.

И макар BioDigital да е насочен първоначално към обучение на лекари, оказва се, че пациентите са също толкова любопитни да разберат какво се случва с тяхното тяло. По последни данни на PEW, около 72% от хората търсят справка за здравното си състояние онлайн. Според Sculli обаче понастоящем информацията, която получават онлайн, е представена пасивно. "Сега можете да взаимодействате със физическото състояние, като интерактивността се базира на дълбок анализ."

BioDigital създаде програмно-приложен интерфейс за 3D моделиране на човешкото тяло

Революционното в приложно-програмния интерфейс на BioDigital е, че позволява на разработчиците да персонализират човешкото тяло, като се базират на визуални данни и данни за движение, събрани от различни устройства (например фитнес гривни).

По същество вместо да кликвате върху стандартен модел на човек в сайта About.com (който също е създаден в партньорство с BioDigital), скоро ще можете да изследвате собственото си тяло в 3D модел, построен с уникални данни за вашето здравословно състояние.

За спортистите, непосредствена полза на виртуалното имитиране на движението на тялота е очевидно. Ако можете да виждате точно кое движение причинява болка или стрес на вашето тяло, по-лесно ще можете да го избегнете.

За медицинските професионалисти, способността за визуализация на данни за здравословното състояние в реално време чрез BioDigital има потенциал да промени начина на анализ и възприемане на информацията.