Новият робот Zenbo от Asus беше представен преди началото на изложението Computex в Тайпей. Роботът е проектиран като "асистент и компаньон за цялото семейство". 

Домашният робот Zenbo от ASUS

Zenbo разпознава и реагира на гласови команди. Също така той автомтично наблюдава за потенциално възникнали спешни ситуации, и ако отчете такива изпраща съобщение до мобилните телефони на членовете от семейството. Роботът притежава вградена камера и може да бъде управляван дистанционно, например за да провери какво прави в момента детето или кучето.

Zenbo може да се използва и за стерео уредба, може да разказва приказки за лека нощ на децата ви и да ги забавляла с образователни игри. Лицето на робота представлява тъчскрийн. 

Не на последно място, Zenbo може да се свързва с всички "умни" устройства в дома ви, например телевизора, лампите и климатика. Например, бихте могли да наредите на Zenbo да включи или да изключи телевизора.

Asus е отворил кода на Zenbo за разработчици, които могат да създават потребителски приложения за платформата; за повече информация кликнете тук.

Цената на Zenbo е обявена на $599, но все още не е известна датата, от която ще може да бъде закупен на пазара.