В първата част от нашата серия Много шум за ... "fitness wearables"? ви запознахме с Fuelband SE на Nike. Продължаваме нашия преглед на най-популярните спортни гривни с двата модела на марката Fitbit - Flex и Force.

Flex ($100) и наследникът му Force (който все още не е наличен на Европейския пазар) са компактни и дискретни гривни, които не само проследяват активността ви през деня, но също така отчитат фазите на съня и могат да ви събудят в най-подходящия за това момент чрез леки вибрации, ако изберете да ги носите дори по време на сън.

Сравнение между Fitbit Flex и Fitbit Force

Fitbit Force (вляво) и по-дискретният му предшественик Fitbit Flex (вдясно)

Няколко са основните разлики в двете поколения гривни на Fitbit:

  • сензорите - Flex отчита само брой стъпки, докато Force може да различава стъпки при ходене и при качване на стъбли
  • дисплеят - Flex притежава дискретен дисплей, който отчита активността ви през деня в проценти; дисплеят на Force е по-обемен и побира дори часовник.
  • цветовата селекция - Flex разполага със значително повече цветови опции (като най-новата добавка в колекцията е розова гривна); Force за момента се произвежда само в черно и сиво.

И Flex, и Force работят с уеб интерфейса на Fitbit. А ако сте сред щастливците, чийто мобилни телефони се поддържат от компанията, може дори да разполагате с приложение, чрез което постоянно да следите активността си. Разбира се, трябва да обърнете внимание на изискването мобилният ви телефон да притежава Bluetooth 4.0, но наборът от поддържани устройства е значително по-голям от този на Nike Fuelband SE