Наясно сте, че Google следи всяко ваше движение, нали? Ако сте активирали проследяване на местоположението ви от някое от мобилните приложенията на Google, например Google Photos или Google Now, компанията със сигурност притежава запис на вашите марширути.

Google Maps представя Timeline

Сега можете да проверите местата, които сте посетили в миналото, чрез новото свойство на Google Maps, наречено Timeline. То ви позволява да си припомните къде сте били в произволен момент от вашето ежедневие – например онова малко кафене, в което се приютихте от студа миналия декември.

Историята на местопоположенията на Google, сега заменена от Timeline, предлагаше тази информация, но визуализацията беше груба и непривлекателна за потребителите. И двете свойства са лични и са достъпни единствено за потребителя, който е изминал маршрута. Ако желаете, бихте могли да изтриете цялата информация чрез кликване върху иконката долу вдясно на Timeline и изберете Delete all location history (изтриване на цялата история).

За да спрете бъдещото архивирането на вашето местоположение от Google, отидете на My Account, изберете Account history и изключете опцията Places you go. Обърнете внимание, че телефонът и таблетът ви не следят вашето местоположение, когато са в режим полет, но във всички останали случаи вашето мобилно устройство знае къде се намирате.

Възможно е да промените информация за специфична локация, да изтриете локация или да я преименувате. Когато отново влезете в своя профил в Timeline, тези промени ще бъдат отразени.

Новата услуга постепенно навлиза в употреба, както за десктоп потребители, така и за мобилни потребители, чиито устройства работят на Android. За съжаление, Timeline все още не е налична за българските потребители, но ще ви информираме в момента, в който се появи на нашия пазар.