В сряда компанията представи нова характеристика на приложението си за Android, която позволява на потребителите достъп и употреба на приложения, без да е необходимо първо да ги изтеглят на телефона си.

Google позволява да използвате приложения, които не сте изтеглили на телефона си

Характеристиката, която Google нарича "app streaming" (стрийминг на приложения) работи с приложението на Google за Android и ще работи като начало с избрана група приложения като Hotel Tonight, Chimani, Daily Horoscope, New York Subway и някои други.

От известно време Google позволява на разработчици, които имат мобилна уеб версия на приложения си, да показват резултати по време на търсене. Стриймингът на приложения доразвива тази концепция: Вместо да отваряте приложението директно, отваряте стрийм версия на услугата. Стрийм версията ще изглежда почти идентична със самото приложение, казва Rajan Patel, водещ инженер на разработката, дори приложението да не е инсталирано на телефона ви. По този начин, за потребителя ще изглежда все едно че използва самото приложение, докато в действителност то ще се стартира и изпълнява на облачната платформа на Google.

Характеристиката все още е в експериментален стадии, но Patel твърди, че технологията би могла да работи с всичките над 1 милион приложения в Google Play; единственото условие е разработчиците да използват приложно-програмния интефрейс App Indexing на Google.