Преди броени дни Google представи поредица от нови продукти за сигнализация чрез технологията Bluetooth Low Energy (BLE) като конкурент на продукта iBeacon на Apple. Сред продуктите са нов отворен формат за сигнализация (open beacon format), инструменти и приложно-програмен интерфейс (API) за изграждане на приложения на базата на сигнали за откриване на услуги (beacons), както и платформа за управление и наблюдение на мащабни имплементации.

Google представя нов отворен формат и инструменти за работа с BLE сигнали

Не е тайна, че Google от дълго време проявяват интерес към Bluetooth сигналите за откриване на услуги. Преди около година за първи път в медийното пространство се появи информация за проект на Google, наречен Nearby, който вече е наличен под формата на приложно-програмен интерефейс. И макар Nearby да се базира на няколко различни технологии за сигнализация (WiFi, аудио и др.), изглежда, че Google залагат основно на работата с BLE сигнализация.

Първият от новите продукти за сигнализация на Google е форматът Eddystone (в случай че се чудите, името е вдъхновено от наименованието на фара, обозначаващ подводните скали Eddystone). Форматът може да бъде открит в Github под Apache 2.0 лиценз и предоставя на разработчиците нов начин за работата с Bluetooth сигналите за откриване на услуги. Форматът Eddystone вече е вграден в устройствата на хардуерни производители като Bluvision, Estimote, Kontakt.io, Radius Networks и Signal360. Нещо повече, той е напълно независим от платформата - с други думи, ако устройството поддържа BLE, то ще поддържа и Eddystone.

Google предлага два нови интерфейса на разработчиците, които искат да използват сигнализация в своите приложения. Програмният интерфейс Nearby за Android и iOS позволява на приложенията да открият и осъществят комуникацията с устройствата и сигнали в техния обсег. Програмният интерфейс Proximity Beacon помага на разработчиците да асоциират местоположението и свързаните с него данни (съхранени на Google сървъри) със сигнализацията.
Накрая, Google предоставя и възможност за наблюдение и управление на сигнали в места с голяма гъстота на сигналите, например стадиони, където установяване състоянието на всеки сигнал може да се окаже предизвикателство за разработчиците.

Продукти на Google, разбира се, ще се възползват от новата технология. По-рано тази година потребителите на Google Maps в Портланд имаха възможността да тестват услугата за кратко време. Очаква се в скоро време услугата Google Now да използва сигнали за предоставяне на подходяща контекстна информация. Например, хипотетично бихте могли да прегледате менюто на ресторант в Google Now, докато физически се намирате в ресторанта.