Google е вложил повече от $2 милиарда в проекти, свързани с възобновяемата енергия. Сега компанията иска визуално да ви покаже какво количество светлина достига до покрива на вашата къща и по този начин да ви помогне да решите дали да преминете към използването на соларни панели.

Google представя проекта Sunroof

Проектът Sunroof наскоро представи онлайн платформа, където можете да въведете вашия адрес, за да разберете на каква площ от покрива ви могат да се инсталират соларни панели, колко часа слънчева светлина ще имате в годината и колко пари ще спестите от използвате на панелите.

След като въведете вашия адрес, се появава снимка от Google Earth на вашия дом и околните къщи като покривите са оцветени от лилаво до жълто – цветовете показват количеството слънчева светлина, огряваща покривната повърхност. Някои снимки, обаче, изглежда не са актуализирани през последните 1-2 години.

„В Google сме наясно, че притежаваме познанията да създадем такъв проект посредством картата на Google и въздушна топографска карта“ – каза Бари Фишер, говорител на Google. „Проектът Sunroof използва същото изображение с висока разделителна способност, както мощния Google Earth“.

Проектът стартира като странично занимание на един от софтуерните инженери в Google и за момента все още е в експериментална фаза, като реални данни могат да бъдат получени от собственици на къщи в Сан Франциско, Бостън, както и Фресно, Калифорния. Този проект не е единствен по рода си; американския енергиен департамент предлага подобни инструменти на гражданите, които възнамеряват да инсталират соларни панели. Обаче, Sunroof изглежда много по-усъвършенстван от наличните инструменти, заради заложения в него алгоритъм за оценка на наличните повърхности. Прецизността на оценката на капацитета на соларния покрив обаче е завишена с цел намаляване на компютърната грешка, включваща повърхността на дърветата и тревните площи, при изчисление на изложената на слънчева светлина повърхност на покрива.

Проектът Sunroof също ще препоръчва размера на соларната система, която да инсталирате, като се основава на вашето средно електрическо потребление. Ще изчислява колко ще спестите в зависимост от това как финансирате инсталацията: чрез заем, лизинг или директна покупка. Освен това ще предоставя допълнителна консултация с партньорите на Google за САЩ - SunWork, Vivint, SunEdison, SunPower или NRG Solar.

Към момента Google планира да разшири обсега на действие на проекта и върху други части на Америка. Надяваме се в бъдеще да видим проекта Sunroof реализиран и на територията на България.