Преди броени дни Facebook обяви "езика на бъдещето", Hack. Създаден от инженерите на Facebook, Hack позволява на разработчиците да използват най-добрите характеристики на езиците със статична и динамична типизация на данните. Достатъчно е да се каже, че понастоящем Facebook е задвижван изцяло от Hack, за да разсеем всички съмнения относно надеждността на езика.

Един и същ код, написан на PHP и Hack

Можете да мислите за Hack като за новата подобрена версия на PHP. За разлика от PHP, който работи единствено с динамична типизация на данни, Hack използва т.нар. постепенна типизация (gradual typing) - термин, който до момента беше известен единствено в академичните среди. Facebook е първата платформа, която превръща постепенната типизация от академичен в индустриален продукт.

През 2003, когато Facebook е създаден, той е написан изцяло на PHP, език с динамична типизация. С разрастването на платформата, обаче, PHP се оказал неудобен, най-вече заради податливостта към грешки и по-високите ресурсни изисквания. Един от възможните подходи бил да се премине към език със статична типизация, но и този тип езици имат своите недостатъци - най-вече по-бавния процес на работа, поради необходимостта от компилация преди изпълнение.

Hack комбинира най-доброто от двата свята - предоставя възможност на разработчиците да не допускат грешки, като същевременно не забавя процеса по разработка, защото не изисква компилация. Освен това трябва да споменем, че код, написан на Hack, е по-разбираем и по-добре структуриран. 

Остава въпросът дали Hack не е просто поредният програмен език. Инженерите от Facebook се надяват Hack да придобие популярност сред PHP разработчиците и да се наложи като езикът на бъдещето. Макар характеристиките на езика да са безспорно интересни, оставяме на времето да покаже какво ще бъде приложението му.

Ако се интересувате от повече подробности, можете да прочетете официалното представяне на Hack.