Без съмнение един от основните проблеми на съвременните мобилни телефони е продължителността на живота на батерията. Експертите от Huawei работят по облекчаване на този проблем.

Huawei с бързозареждаща се батерия за мобилни телефони

В петък, компанията обяви, че инженерите от Watt Lab, част от централния изследователски институт на Huawei, са разработили литиево-йонни батерии, които се зареждат 10 пъти по-бързо от обикновените батерии.

Във видеодемонстрация, разпространена от компанията се вижда как смартфон с батерия от горепосочената технология се зарежда до 68% за 2 минути, докато с обикновена батерия успява да се зареди само 2% . Тестът обаче има един основен недостатък: използваната батерия има капацитет 600 (mAh), стойност, много по-ниска от тази на текущите в мобилните телефони (около 3200 mAh). Вторият тест е по-автентичен, като демонстрира как 3000 mAh батерия достига от 0 до 48% само за 5 минути. За сравнение, технологията за бързо зареждане на Samsung, вградена в Galaxy S6, изисква 10 минути, за да предостави до 4 часа живот на батерията; тестът на Droid-Life показва само 9% увеличение на зареждането за 5 минути (от 5% до 14%).

Все още не е известно кога новите батерии на Huawei ще се появят на пазара.