Не е необходимо да познавате из основи алгоритъма на Фейсбук, за да се досетите, че вашият пост ще получи повече харесвания и коментари, ако е публикуван в подходящия момент. Едно ново изследване демонстрира как оптималното време за постване се променя в различните части на света.

Кога е подходящо да постваме във Фейсбук?

Уеб сайта за оценка на обсега и влиянието на социалните мрежи, Klout, наскоро представи задълбочено изследване за най-подходящия момент за публикуване във Фейсбук. Проучването обхваща над 25 милиона поста във Фейсбук, както и повече от 100 милиона взаимодействия, свързани с тях. Изследователите от Klout установили, че тенденциите за взаимодействие с постове се изменят както в рамките на един ден, така и в рамките на работната седмица. Идеалното време, обаче, зависи от вашето местоживеене.

Например, в Ню Йорк идеалното време за споделяне в социалната мрежа е точно преди обед. В Сан Франциско най-подходящото време е между 9 и 10 часа сутрин, в Лондон – ранния следобед, в Париж – съществува пик сутрин и след това следобед, а в Токио – сутрин между 7 и 9 часа и след това през нощта.

Кога е подходящо да постваме във Фейсбук?

Една от графиките от изследването на Klout показва как се изменя вероятността за реакция (харесване, споделяне или коментари) на даден пост през деня и през цялата седмица в различни градове по света. Тенденциите, въпреки че се променят незначително за всеки град, следват еднакъв шаблон. Във вторник и сряда има по-голяма вероятност за отговор на постове във Фейсбук. В края на седмицата активността и взаимодействието с постове намалява. Понеделник бележи едва забележим подем в активността, тъй като е ден за приспособяване към новата работна седмица.

Казано накратко, ако искате повече хора да се включат към вашия пост, трябва да бъдете търпеливи, да планирате и да се опитате да ги приобщите през определени дни от седмицата, сутрин или в ранния следобед. Разбира се, ако не живеете в Токио - там Фейсбук присъства в много голяма степен в ежедневието на хората, както през работно време, така и през почивните дни.