Миналата седмица стана известен победителят в ежегодното състезание за стартъп компании TechCrunch Disrupt. Компанията Agrilyst, чиято цел е да подпомогне собствениците на парници, грабна престижната награда като победи около 1000 конкурентни фирми от Силициевата долина, които се бореха за приза.

Кой спечели TechCrunch Disrupt 2015 в Сан Франциско?

От 1000 компании, които подадоха документи за участие в състезанието, само 25 бяха допуснати да представят своите бизнес идеи пред редакторите на TechCrunch в успорваното състезание Startup Battlefield (битката на стартъпите). Освен признание и купата Disrupt, компаниите се състезаваха и за парична награда, възлизаща на 50 000 долара. След дълъг размисъл, шест от компаниите бяха допуснати да представят демо пред комисия, чиито членове бяха Roelof Botha (от Sequoia Capital), Troy Carter (от Atom Factory), Aileen Lee (от Cowboy Ventures), Matthew Panzarino (от TechCrunch), Brian Pokorny (от SV Angel) и Ruchi Sanghvi (от Dropbox).

Agrilyst (името идва от agriculture + analyst, което означава земеделие + анализ) завладя журито с иновативните си идеи за по-ефективно управление на парници с помощта на инсталирани сензори и данните, които те предоставят за парниковата среда и отглежданите в нея земеделски култури. Понастоящем липсват инструменти, които да обобщават данните, предоставяни от различни сензори и платформи, а Agrilyst обещават това да се промени в близко бъдеще.

Подгласник на Agrilyst стана компанията Green Bits, чиито основатели пък желаят да улеснят продажбата на канабис за лечение.

TechCrunch Disrupt се провежда ежегодно в Щатите - с епицентър Сан Франциско и Ню Йорк, както и в Европа. Следващото издание на TechChurch Disrupt ще се проведе в Лондон на 7-8 декември 2015 г.