Li-Fi е алтернативна технология, с чиято помощ според учените можете да достигнете скорости от 1 Gbps в реално време на използване. Тази скорост е около 100 пъти по-бърза от средната скорост на Wi-Fi. Накратно, с Li-Fi ще можете да сваляте филми с високо качество само за няколко минути.

Li-Fi: технологията, която е 100 пъти по-бърза от Wi-Fi

Компанията Velmenni съобщи пред IBTimes UK, че технологията е напуснала лабораториите им и е внедрена в реални условия и индустриална среда в Естония, където се отчели гореспоменатите скорости.

Li-Fi предава данни с помощта на пулсирущи светодиоди (LED), като включването и изключването на светлината е в рамките на наносекунди, т.е. пулсирането е неуловимо за човешкото око. Технологията е разработена още през 2011 година, където в лабораторни условия е постигната невероятната скорост от 224 Gbps.

За разлика от Wi-Fi сигналите, които преминават през стени, Li-Fi технологията се базира върху светлина и поради тази причина обхватът й е много по-ограничен. Това обаче превръща Li-Fi в потенциално по-сигурна технология по отношение на външни намеси.

Li-Fi предоставя много възможности за интелигентни приложения в домовете. В бъдеще потребителските LED крушките вероятно ще могат да изпълняват две функции – да осветяват стаята и да помагат за създаването на мрежа в къщата, така че различните домашни устройства да си обменят информация.

Освен Velmenni, още две компании, Oledcomm и pureLiFi, вече са готови да предоставят на потребителите си Li-Fi, като последната компания е основана от създателя на Li-Fi Харалд Хаас (Harald Haas).