Пропуснете до основното съдържание »

Вашата кошница е празна

Мобилният телефон вече може да бъде и 3D принтер

24 декември 2015, четвъртък 09:30:00 Europe/Sofia

Изследователи от университета Taiwan Tech са създали 3D принтер, който използва светлината от екрана на мобилен телефон или таблет, за да втърдява смола. Те са създали и фотополимер, който се втърдява под въздействието на видима светлина, вместо лазерно или ултравиолетово лъчение. По този начин, за разлика от традиционните "затворени в кутия" 3D принтери, устройството, създадено от изследователите в Тайван, може да изработва обекти "на открито", като единственото условие е да го поставите на тъмно.

Мобилният телефон вече може да бъде и 3D принтер

Вана, покрита със специалната смола, се поставя над мобилния телефон, като светлината от екрана на телефона втърдява субстанцията върху поставка над ваната. При всеки втвърден слой платформата бавно се издига нагоре, докато обектът не е завършен. 3D принтерът на изследователите от Taiwan Tech все още работи само в лабораторни условия, като първият отпечатан обект е купа с дебелина 100 микрона.

Изследователят Hanhsuan Lee споделя, че понеже силата на осветеност на екрана на мобилен телефон е значително ниска, скоростта на принтиране все още е бавна. От университета обаче споделят също, че в момента се опитват да преодолеят този проблем.

 

Написано в Новини от

Силвия Куюмджиева

Напиши коментар

Трябва да сте влезли за да поствате коментар.

кликни тук за да се влезе