Преди броени дни от Mozilla шокираха своите фенове, като обявиха, че прекратяват работа по Firefox OS и насочват усилията си в нова посока.

Mozilla прекратява работа по Firefox OS

От май месец компанията съсредоточава екипите си в разработки, свързани с Интернета на нещата (Internet of Things или накратко IoT).

В официалното съобщение на Mozilla са посочени следните основни промени, които се очакват в следващите няколко месеца: 

(1) Mozilla е на път да пусне на пазара версия 2.6 на Firefox OS; това ще бъде последната официална версия на операционната система. След нея, работата по Firefox OS приключва окончателно, и нови ъпдейти не се очакват.

(2) Разработчиците ще могат да подават свои приложения към Firefox Marketplace най-късно до 29 март 2016 г. След тази дата Marketplace няма да приема нови заявки за приложения под Android, за настолни компютри или за таблети. Приложенията, които понастоящем работят на настолен компютър и под Android няма да функционират на съответните платформи, тъй като WebRT ще бъде премахнат и няма да позволява инсталирането или стартирането на приложения.

(3) Екипът от отдел "Свързани устройства" (Connected Devices) понастоящем разработва нов процес по иновации в областта на продуктите. Към момента от Mozilla съобщават за три проекта, които са преминали първата фаза на одобрение, сред които е и проектът SmartTV. Очаква се процесът да бъде достъпен за разработчици извън Mozilla (които да оценяват проекти на доброволни начала) през лятото на 2016 г.