Без съмнение всеки човек ще разпознае емблематичната фасада на операта в Сидни, Австралия. Не всеки обаче има привилегията да посети операта и да я разгледа отвътре. Но това е на път да се промени!

В сряда от Google Cultural Institute, инициативата, която създава виртуални версии на музеи от цял свят, обявиха ново сътрудничество с Операта в Сидни. Дигиталната колекция ще включва всичко от скици от архитекта Jørn Utzon до записи от времето, когато сградата е била реставрирана.

Надникнете зад фасадата на операта в Сидни

Видеото, обхващащо 360 градуса, ще позволи на любопитните очи на посетителите да надникнат какво се случва зад кулисите, както онлайн, така и на място с помощта на Google Cardboard. Кадрите също ще отведат посетителите до водата и до сцената. Виртуалната разходка можете да проследите в Google Street View.

Операта в Сидни не е първата астралийска локация, която попада в колекцията на Google Cultural Institute - галерията Art Gallery of New South Wales и мемориалът Australian War Memorial също имат своите виртуални презентации.