Както изглежда слухът за безпилотния автомоби на Apple не е преувеличен. Документи, получени от The Guardian, показват, че техническият инженерен екип на Apple търси подходящо място за тестване на безпилотен автомобил, далече от хорските очи.

Навлиза ли Apple в бизнеса с безпилотни автомобили?

През месец май групата по специални проекти на Apple изпрати инженери да проучат възможността за наемане на военоморската база GoMentum: площ в близост до Сан Франциско, простираща се на 2100 акра, която някога е принадлежала на военоморския флот като стрелкови полигон. GoMentum отдавна е обявена за „най-обширното надеждно тестово съоръжение в света“ с 20 мили от павиран път, което я прави изключително подходяща за тестване на автономни автомобили. Някои производители на коли като Mercedes-Benz и Honda вече проведоха тестове на своите роботизирани коли на GoMentum. Google от друга страна извършва своите тестове на безпилотни автомобили на обществените пътища в Калифорния, като първо са получили одобрение от официалните власти.

Слуховете около амбициите на Apple за безпилотен автомобил се завъртяха в Силициевата долина след като Mickey Drexler, CEO на бранда J. Crew и член на борда директорите на Apple, заговори за мечтата на основателя на Apple, Стив Джобс, за създаване на проект „iCar“.

Дали обаче зад действията на Apple се крие истинско желание да стъпят на автомобилния пазар или само любопитство е рано да се каже. Едно обаче е ясно. Google вече не са единствените, които експериментират в тази насока. Припомняме, че преди няколко месеца китайският гигант Baidu, който предлага еквивалентни услуги като Google, също оповести навлизането в сферата на безпилотните автомобили.