Шведски математици са разработили нов алгоритъм, който може да предскаже кога метрото ще закъснее, като по този начин позволява на пътуващите по-добре да планират пътуванията си.

Нов алгоритъм прогнозира транспортни закъснения

Алгоритъмът, разработен от Stockholmståg, компанията, която направлява и управлява движението на всички влакове в Стокхолм, Швеция, се базира на данни, генерирани от модерни транспортни системи. Понастоящем местоположението на всеки влак се следи, за да се определи очакваното време на пристигане на влака на дадена метростанция.

Но учените от Stockholmståg са намерили начин да използват тези данни, за да прогнозират как едно-единствено закъснение на влак се отразява на цялата влакова система. Реално погледнато, един инцидент може да внесе смущение в цялата транспортна система, което да продължи, дори след като инцидентът вече е отстранен.

Очевидно е, че новият алгоритъм не може да предвиди кога ще възникне влаков инцидент, но той може да даде добра идея на пътуващите какво да очакват от пътуването си, дори два часа преди да напуснат дома си. Например, ако някой трябва да бъде в 9 ч на работа за провеждане на важна среща, системата на публичния транспорт на Стокхолм скоро ще може да го предупреди за евентуални транспортни закъснения.