iRobot анонсира прахосмукачката Roomba 980, която идва с множество подобрения: Wi-Fi, управление чрез смартфон приложение, и най-важното - технологията VSLAM (Vision Simultaneous Localization and Mapping), която позволява на робота да почиства по-големи пространства от преди, движейки се по права линия.

Новият робот-прахосмукачка от iRobot с технология VSLAM

А ето и кратък преглед на новите характеристики. Можете да свържете Roomba 980 към вашия домашен Wi-Fi и да изтеглите приложението iRobot Home на вашия iPhone или Android телефон. Чрез приложението можете да задавате програмата за чистене много по-лесно отколкото чрез бутоните, намиращи се на самия робот. Приложението също предоставя основна информация за робота и дава възможност за задаване на различни типове схеми на почистване.

Усъвършенстваната навигация, обаче, безспорно е най-забележителната характеристика. Отгоре на робота Roomba 980 има монтирана камера, която обхваща картината пред робота, над него и под 45 градуса. Технологията VSLAM позволява диначно изграждане на карта спрямо текущата позиция на робота. За да създаде картата, камерата прави снимка и след това софтуерът търси характерни белези в тази снимка.

Новият робот-прахосмукачка от iRobot с технология VSLAM

Веднъж установил своето местоположение, Roomba 980 може да прахосмуче по прави линии, като по този начин увеличава производителността на обхвата си. Ако е паднала батерията, може по най-прекия път да се върне до базата за зареждане, дори тя да се намира в отдалечена стая. И най-важното, може да довърши почистването на останалата част от пода, запомняйки къде е спрял почистването, преди да отиде за зареждане.

„Това е вероятно най-важният робот, който iRobot създава след първия модел Roomba “ - казва Colin Angle, изпълнителен директор and създател на iRobot. „Той все още е с кръгла форма, все още почиства, но в същото време е напълно нов робот. “

Цената на Roomba 980 е $899 за САЩ и Канада, а на Европейския пазар се очаква по-късно тази година.