Световният лидер в областта на полупроводниковите технологии Samsung Electronics обяви Bio-Processor, първият чип, ориентиран изцяло към здравните wearable устройства. Био-процесорът на Samsung, който вече е в процес на изработка, е специално създаден с цел ускоряване разработките на иновативни wearable продукти за клиенти, които желаят ежедневно да следят своето здравословно състояние.

Първият умен био-процесор от Samsung

Вице-президентът на отдел Маркетинг, Бен К. Хър заяви, че "Bio-Processor може да обработва пет различни биометрични сигнала, което към момента го прави най-всестранния чип в здравната област на пазара". Очаква се, че био-процесорът ще създаде множество нови възможности за услуги в здравния сектор.

Био-процесорът съдържа в себе си аналогови интерфейси, микроконтролер, интегрална схема за управление на мощността, цифров процесор и eFlash памет, като по този начин може да обработва био-сигналите, които измерва, без необходимост от допълнителни външни устройства. Иновативен е също и изключително малкият размер на био-процесора. Сравнен с общата площ на отделните му компоненти, размерът на Bio-Processor е само една-четвърт от нея. Това го прави изключително подходящ за вграждане в различни wearable устройства.

Bio-Processor извършва пет аналогови измервания: анализ на биоелектричен импеданс, фотоплетизмограма (PPG), електрокардиограма (ECG), температура на кожата и галванична реакция на кожата (GSR). Това позволява измерването на телесна мазнина, мускулна маса, сърдечен ритъм, температура и дори ниво на стрес. 

За да демонстрират потенциала на био-процесорът, няколко референтни платформи вече показват различните му употреби. От Samsung заявяват, че Bio-Processor ще се появи на пазара през първата половина на 2016 г.