В месеца на любовта ви предлагаме най-голямото Perl изкушение - при поръчка на две книги за Perl получавате безплатно книгата Perl Джобен справочник (корична цена 6.95 лв). В този пост ви предлагаме кратък преглед на базисните книги за Perl от нашата колекция, за да ви помогнем да направите най-добрия избор в съответствие с вашето ниво на познания. В следващия пост ще обърнем повече внимание на специализираните ни заглавия.

Оферта: при закупуване на две книги за Perl, получавате подарък Perl Джобен справочник

Да научим PerlДа научим Perl

Това е чудесно ръководство за всички начинаещи програмисти, които искат да започнат да работят с Perl, както и за вече утвърдени професионалисти, които желаят да добавят още един програмен език към своето портфолио. Книгата започва с разглеждане на най-известната програма Hello, world! и преминава през всички базисни концепции като подпрограми, регулярни изрази, операции с файлове и други. Може би най-ценното качество на книгата Да научим Perl в сравнение с други въвеждащи книги в езика е, че книгата е написана от едни от най-добрите Perl програмисти в света, които са допринесли много за Perl общността. Ако искате да се научите от най-добрите, то тази книга е за вас! Повече информация за авторите, както и цялото съдържание на книгата, ще откриете тук.

Програмиране с Perl (том 1 и 2)Програмиране с Perl

Това вероятно е най-известната книга за Perl в цял свят. Ако заговорите за "книгата с камилата" пред Perl програмист, със сигурност ще спечелите неговото одобрение. И има защо: един от авторите й е самият създател на езика Perl, многоуважаваният г-н Лари Уол! Книгата е естествено продължение на "Да научим Perl", като помага на читателя както да задълбочи вече изградени базисни познания, така и да усвои нови. Програмиране с Perl ще ви превърне в експерт по езика и ще ви научи как да го използвате в хармония с културата, проповядвана от Perl програмистите по цял свят. Трябва да ви споделим, че в нашия склад са отстанали не повече от десетина бройки от този фантастичен двутомник, така че не изпускайте шанса си да го притежавате. Ако имате нужда от по-подробна информация за книгата, цялото съдържание ще откриете тук.

Perl Cookbook (том 1 и 2)Perl Cookbook

Ако искате да черпите още знания направо от източника, то Perl Cookbook ще бъде чудесно допълнение към вашата професионална библиотека. Редактор на книгата е отново г-н Лари Уол, така че можете да бъдете сигурни, че представените в нея знания са на изключително високо ниво и са поднесени по най-добрият начин. А ако се чудите защо книгата се казва cookbook, или „книга с рецепти“, ето и обяснението. Книгата разглежда всички често срещани проблеми, с които програмистите на Perl ежедневно се сблъскват. И точно като книга с рецепти, и тук структурата е на базата въпрос-отговор, или по-точно казано формулировка на проблем и представяне на съответстващите му едно или повече решения. Дори ако сте начинаещ програмист, Perl Cookbook ще ви покаже директно най-правилните стратегии и тактики при решаване на ежедневни проблеми с вашия код. Това не е книга, която се чете на един дъх, но със сигурност ще посягате към нея непрекъснато в ежедневната си работа. Съдържанието и подробно описание ще откриете тук.

С това нашият преглед на базисните книги от колекцията Perl приключва. Във втората част ще разгледаме специализираните ни заглавия, а именно „Програмиране с Perl DBI“, „Perl за системно администриране“ и „Програмиране на web графики с Perl & GNU софтуер“. Ако вече сте направили своя избор от Perl книги, ние ви пожелаваме приятно пазаруване. В противен случай, прегледайте продължението на тази статия, за да си изградите едно по-информирано мнение.