В първата част от представянето на нашата кампания "Купи 2 книги за Perl и вземи подарък" разгледахме базисните книги, които всеки програмист на Perl трябва да притежава в своята библиотека. В днешния пост продължаваме нашия преглед, като този път ще съсредоточим вниманието ви върху по-специализираните ни издания.

Купи 2 книги за Perl и вземи подарък!

Perl е многофункционален език и книгите, които ви представяме тук, отразяват това. Така че без да изпадаме в подробности, нека започнем прегледа:

Perl за системно администриранеPerl за системно администриране

Както подсказва самото заглавие, Perl за системно администриране е специално предназначена за системни администратори - настоящи и бъдещи. Книгата предполага основни познания по Perl, като целта й е да надгради базисните познания на читателя в областта на системното администриране. Част от разгледаните теми са работа с потребителски акаунти, файлови системи, администриране на бази данни, сигурност и наблюдение на мрежи. Дори никога досега да не сте се занимавали със системно администриране, не се притеснявайте. Всяка глава започва с въведение на основните концепции и принципи в системното администриране, като след това преминава към практическо решаване на проблеми с помощта на Perl. Perl за системно администриране е единствената книга, която ще ви превърне едновременно в гуру на системното администриране и гуру на Perl.

Програмиране с Perl DBIПрограмиране с Perl DBI

DBI (Database Interface) е стандартният интерфейс за работа с бази данни, а добрата новина е, че този интерфейс е независим от използваната база данни. С други думи, можете да го използвате с Oracle, Sybase, Informix, Access, MySQL или всяка друга база данни по ваш избор! След това въведение, вече се досещате, че книгата Програмиране с  Perl DBI е предназначена за всички Perl програмисти, които искат да добавят към портфолиото си задълбочени познания по работа с бази данни. И макар авторите на книгата да очакват, че имате основни познания по Perl, това е единственото им изискване към читателите. Всички концепции и принципи на базите данни се въвеждат постепенно и в подходящия момент от вашето обучение с цел да се постигнат задълбочени познания. Програмиране с Perl DBI съдържа чудесна комбинация от теоретични принципи и практически примери, които превръщат книгата в единственото по рода си ръководство за интерфейса за бази данни на Perl.

Програмиране на web графики с Perl&DNU софтуерПрограмиране на web графики с Perl & GNU софтуер

Питали ли сте се някога "Защо да плащам безбожна сума пари за продукт като Photoshop"? Ако подозирате, че трябва да съществува и друг начин да работите с уеб графики, без да изпразните портфейла си, дошли сте на правилното място. Книгата Програмиране на web графики с Perl & GNU софтуер ще ви покаже как да създавате невероятни уеб графики, да обработвате изображения и да работите с GIMP - безплатният аналог на Photoshop. Не се притеснявайте, ако досега не сте работили с уеб графики. Книгата започва с въведение в различните графични типове, за да разберете как те са изградени и кога е най-подходящият случай за употреба на GIF, JPG или PNG. Освен това ще научите какви графични библиотеки и инструменти съществуват в Мрежата и как да ги използвате, за да постигнете оптимални резултати в работата си. 

С това прегледът на книгите от нашата кампания "Купи 2 книги за Perl и вземи подарък" приключва. Надяваме се да сме ви били полезни и да сме ви помогнали да направите информиран избор. А ако вече сте избрали вашите фаворити от нашата Perl колекция, побързайте да поръчате! Офертата важи само в рамките на фервуари 2013.