Проект на студентите от медийната лаборатория Fluid Interfaces в Massachusetts Institute of Technology (MIT) показва как новите технологии могат да се използват при създаването на изкуство.

Рисуващ дрон на изследователите от MIT

Проектът използва дрон, който в действителност представлява лещят плантограф. Докато човек рисува по повърхност с химикалка, камера регистрира движението и компютър комуникира с дрона, който пресъздава рисунката с химикалката. Видеото по-долу показва процеса в действие. 

Във видеото се вижда как човек извършва произволни действия с химикал над бяла повърхност. Дронът пресъздава движенията, като създава същото изображение върху предназначената за целта рисувателна площ. Но това е по-трудно, отколкото изглежда. В първата версия на дрона учените не са могли да упражняват достатъчно контрол, заради допълнителното съпротивление, което се появява при допира на химикала, монтиран на дрона, до рисувателната площ. Sang Leigh, един от изследователите по проекта, споделя, че втората генерация е по-осъвършенствана, но все още има много подобрения, които биха могли да бъдат имплементирани.

Дронът може да бъде програмиран, така че да разпознава рисунката на човек в по-малка или в по-голяма степен. Рисунката се възпроизвежда в почти реално време, но може да бъде пресъздадена и с предварително зададено закъснение. Като цяло, дронът разчита и пресъздава по-добре плавни движения, отколкото бързи и накъсани такива.