Може би в недалечно бъдеще Световната купа по футбол ще бъде спечелена от малки, очарователни роботи. Но за момента роботите се състезават в отделно първенство - състезанието RoboCup, което тази година се проведе в Хефей, Китай.

RoboCup 2015: Световното първенство по футбол за роботи

19-тото ежегодно събитие привлече инженери, професори и студенти от цял свят да участват в състезание, целящо да насърчи развитието и изследването в областта на малките хуманоидни роботи. Участваха повече от 300 отбора от 43 страни, като условие за участие е роботите да са с височина 58 см.

Но не се притеснявайте, че световното по футбол ще промени облика си в близко бъдеще. Роботите се нуждаят от много подобрения, за да станат истински световни шампиони. За момента те имат затруднения със стоенето в изправено положение и често падат, обикновено поради неравности в терена. Но за сметка на това могат да тичат, да ритат топката и да реагират, когато тя е в близост до тях.

Състезанието е разделено в осем лиги. В някои от тях роботите трябва да бъдат с еднакъв хардуер и различен софтуер, докато в други роботите трябва да бъдат изградени изцяло от своите създатели. Самото състезание все още не наподобява истински футболен мач, тъй като повечето отбори са в състояние да направят само един робот; за разработването на всеки робот са необходими между $50,000 и $100,000.

RoboCup 2015: Световното първенство по футбол за роботи

През 2015 година купата взе отборът от университета New South Wales University в Австралия като триумфира над германския отбор B-Human 3-1.