Техническият университет в Цюрих ETH и Disney Research - компанията за изследвания на гиганта Disney, са разработили робот, който може да се изкачва по стени.

Роботът VertiGo - вертикално движение

Роботът се нарича VertiGo и може да извършва плавно преминаване от наземно движение към вертикално изкачване. Вградените накланящи се витла, които оказват натиск върху стената, позволяват на робота лесно да се закрепя върху вертикални повърхности. VertiGo притежава също инфрачервени сензори, които му помагат да изчисли позицията си в пространството (дали се движи по хоризонтала или по вертикала). Управлението се извършва с обикновен радио-контролер.

Д-р Пол Бърдсли от Disney Research споделя, че VertiGo е само прототип, и все още няма планове за производството му за широката публика. Роботът може да намери приложение в сферата на забавленията, например да представя различни визуални ефекти. Но не се изключват и приложения в други сфери на индустрията.

По-долу ви предлагаме да разгледате видеото, което показва как VertiGo се справя безпроблемно както на хоризонтален, така и на вертикален терен.