Миналия четвъртък компанията Samsung обяви, че е започнала тестове на своята платформа за мобилно разплащане Samsung Pay в Южна Корея. Samsung Pay е насочен към потребителите на смартфоните Galaxy S6 и S6 Edge.

Samsung с начални тестове на платформа за плащания

Очаква се Samsung Pay да се доближи максимално близо до своя конкурент Apple Pay, системата за мобилни плащания на компанията Apple. Въпреки че за момента Samsung не са посочили официална дата за въвежданe на Samsung Pay в други части на света, предишни съобщения ни дават основание да предполагаме, че това ще се състои през септември.

Samsung твърдят, че платформата ще промени из основи начина, по който плащаме с кредитни и дебитни карти. С помощта на Samsung Pay, когато е време за плащане, трябва само да отворите приложението за мобилно плащане, да доближите вашето Samsung мобилно устройство близо до POS-терминала и да разрешите транзакцията чрез докосване на екрана.

Samsung с начални тестове на платформа за плащания

Подобно на Apple Pay и Google Pay, Samsung също залагат на новата технология Near Field Communication (NFC) за осъществяване на разплащанията. (NFC позволява на мобилното устройството да комуникира по безжичен път с други устройства в непосредствена близост, като максималното разстояние между две устройства не може да надвишава 10 см.) За разлика от своите конкуренти, обаче, Samsung залага и на употребата на Magnetic Secure Transmission (MST) - технологията, която понастоящем се поддържа от терминалите за креднитни карти. Този дизайн може да се окаже решаващ за Samsung и да помогне на компанията да настигне Apple и Google във все още зараждащото се пространство на мобилните разплащания. (Припомняме, че по-рано миналата седмица Apple обяви Apple Pay в Обединеното кралство, първата страна извън САЩ, която ще има тази услуга.)