Преимуществата на машинното обучение вече си проправят път към мобилните телефони, а Qualcomm правят заявки да ускорят процеса на приемственост. Компанията ще пуска на пазара нова среда за софтуерни разработки (SDK) за своята "платформа за машинен интелект" Zeroth. Новата SDK ще улесни изпълнението на програми със задълбочение обучение (deep learning programs) директно на устройства като мобилни телефони и дронове. Разбира се, ако те работят с някой от чиповете на Qualcomm.

SDK на Qualcomm за задълбочено обучение 

Вероятно вече използвате много програми със задълбочено обучение, без дори и да подозирате. Компании от ранга на Google и Facebook използват такъв софтуер, за да извършват гласово разпознаване, но процесът обикновено се случва в облачната среда, а резултатите биват върнати обратно към мобилното устройство. Новата SDK на Qualcomm ще даде на разработчиците възможност локално да изпълняват програми със задълбочено обучение.

Gary Brotman, продуктов директор, обобщава, че това ще подобри сигурността и ще намали забавянето, тъй като вече не е нужно данните да се подават към облака. Макар че сложността на програмите със задълбочено обучение ще бъде ограничена, потенциалните приложения, които могат да бъдат изпълнявани локално, са впечатляващи. В действителност, основното ограничение ще бъдат самите чипове на Qualcomm. За момента новата SDK ще може да работи само с последните версии на процесорите Snapdragon 820 (произведени след средата на 2016).

Първата компания, която ще интегрира новата SDK, е Nauto - стартъп компания, която разработва интелигентни камери за автомобилния бизнес. Хардуерът на Nauto използва механизми за задълбочено обучение, за да анализира обстановката при движение и може да предостави доказателства какво се е случило по време на катастрофа.