Системата с изкуствен интелект AlphaGo от Google победи в първата от пет игри по Go срещу шапмиона Lee Se-dol от Южна Корея

Системата с изкуствен интелект от Google с първа победа в играта Go

Играта Go е изключително комплексна и често бива определяна като едно от най-големите предизвикателства за компютърните системи. След победата на AlphaGo, мачът от сряда се нарежда в историята след легендарната победа на Deep Blue на IBM срещу Гари Каспаров през 1997 г. и победата на Watson, също от IBM, във викторината Jeopardy през 2011 г. 

Залозите в играта са изключително високи, дори и в материално отношение. Победителят ще спечели 1 милион долара, а от Google DeepMind са обещали, че ще дарят средствата, в случай че AlphaGo спечели. Играта беше проследена от много хора онлайн, а видеото беше предавано в реално време

През октомври миналата година AlphaGo спечели с 5-0 срещу трикратния европейски шампион по Go, Fan Hui, а тази подеба амбицира екипа на Google DeepMind да се обърнат към Lee за решаващата игра.

Играта Go произхожда от Китай и е създадена преди повече от 2500 години. Играчите поставят един след друг черни или бели "камъчета" върху решетка с размери 19 реда и 19 колони, а целта е камъчетата на опонента да бъдат заградени, като по този начин се печели територия. Поради голямото пространство, върху което играта се развива, е изкючително трудно да бъдат предвидени всички възможни позиции и движения. Изпълнителният директор и създател на Google DeepMind, британска компания, която бе закупена от Google през 2014, твърди, че играта е в голяма степен интуитивна, ето защо само прилагането на груби изчисления не би помогнало на AlphaGo. Вместо това, AlphaGo разчита на техника, наречена Monte-Carlo дървовидно търсене.