В партньорство в японската фирма ZMP, Sony се впуска в нова авантюра - този път високо в небето. Първите кадри на летящия дрон наскоро се появиха в YouTube.

Sony стъпва на пазара на дронове

Sony правят остър завой от пазара на електронни уреди и насочва вниманието си към областта на дроновете. Компанията влезе в партньорски взаимоотношения с японската фирма ZMP за създаване на независими безпилотни въздушни машини под търговската марка на Sony. За разлика от любителските дронове, които можете да откриете на пазара, дроновете на Sony ще бъдат насочени към бизнес потребители с цел събиране на данни.

Под марката Aerosense, дроновете ще прихващат изображения от въздуха, а обработката на данните ще се извършва в облака с цел "измерване, оценка и наблюдение", по думите на представители на Sony.

Комбинирайки роботиката на Sony, техните камери, сензорни технологии и телекомуникационни мрежи с технологията за автоматичната навигация на ZMP, независимите дронове ще подсилят влиянието на Sony в бързо разрастващата се сфера на обработка на данни с помощта на дронове.

За първия демонстрационен полет на дроновете, партньорското дружество между Sony (малко над 50%) и ZMP (малко над 49%) използва вертикално излитащи и приземяващи се дронове, или накратко VTOL (vertical takeoff and landing). Дронът изглежда като кръстоска между малък потребителски клас квадрокоптер и висок клас военен дрон. Той е шумен и не толкова бърз, но щом видите как кръжи, завива, излита и се приземява, неизменно ще пожелаете да го имате.

Вижте видео с първия официален полет на дрона тук.