"Соколът кацна", съобщи говорителят на SpaceX по време на живото излъчване.

SpaceX с първо успешно приземяване

След като изстреля 11 комуникационни сателита в орбита, компанията SpaceX успя да върне обратно на Земята първото скеле на ракетата Falcon 9 (Сокол 9), като приземяването се случи върху ракетната площадка в Кейп Канаверал, Флорида. Освен това бе обявено, че всички 11 ORBCOMM сателита работят безпроблемно.

Това приземяване е първият успешен опит на SpaceX да извършат вертикално паркиране на ракетно скеле обратно на Земята, след като товарът е бил изпратен в орбита. Също така това е първият път, в който компания успява да приземи успешно ракетен сегмент, след като го е изстреляла в космоса.

"Изглежда, че всичко е преминало гладко", доволно споделя Илон Мъск, основателят на компанията SpaceX.

Това обаче не е първият опит на компанията да върне ракетно скеле на Земята. Предишният опит да приземят Falcon 9 на платформа в Атлантическия океан бе неуспешен. От компанията смятат, че приземяването в Кейп Канаверал е било успешно отчасти защото ракетното тяло не е трябвало да се бори с вълните, а също и защото площадката е била по-голяма.

Към момента производството на ракета Falcon 9 възлиза на 16 милиона долара, а горивото - допълнителни 200 000 долара. Вертикалното приземяване на ракетното тяло върху площадка на Земята би позволило на компанията да използва повторно скелето и за други мисии, вместо непрекъснато да произвежда скъп хардуер, който впоследствие да изгаря при навлизане в атмосферата.

Скелето обаче няма да лети отново. SpaceX планират да проведат всички необходими тестове, за да се убедят, че завръщането не е увредило скелето, след което да го запазят като исторически уникат.