Дийн Камен, изобретателят на Segway, започва съвместен проект с Toyota, за да вдъхне живот на едно от най-интересните си транспортни изобретения: iBot.

Toyota и създателят на Segway със съвместен проект

iBot се появява за първи път през 90-те години (вижте тук официалното представяне от CNN) като иновативен модел на инвалидна количка с множество колела, която позволява на инвалиди да се придвижват по стълбща, да се издигат до височината на нормален изправен човешки ръст, както и да преминават през неравни терени. Тъй като цената на една такава инвалидна количка беше около $25,000, броят потребители, които можеха да си позволят изобретението, беше ограничен, и затова iBot беше спрян от производство през 2009 година.  

Седем години по-късно, от Toyota са пожелали да се съюзят с компанията на Дийн Камен Deka Research, за да създадат ново поколение от iBot инвалидни колички.

Камен дори се появи в ново видео (вижте по-долу), в което представя iBot и причините, поради които изобретението отново ще се опита да намери място на пазара.

За момента не е обявена датата, на която iBot ще бъде отново на пазара. На потенциалните потребители им остава да се надяват, че цената ще бъде по-ниска от преди.