WhatsApp обяви, че премахва абонаментната такса, и услугата вече ще бъде достъпна безплатно за всички потребители на приложението. 

Вече няма да плащаме за работа с WhatsApp

Новината беше официално публикувана в блога на WhatsApp в понеделник. Очаква се, абонаментната такса ще бъде премахната от различните версии на приложението през следващите седмици. Припомняме, че до момента всеки потребител на приложението заплащаше едногодишна такса след края на първата година от регистрация в системата.

От WhatsApp също потвърждават, че премахването на таксите няма да бъде за сметка на появата на реклами. Вместо това от компанията разчитат на друг източник на приходи. Амбицията е WhatsApp да се превърне в комуникационно средство, чрез което крайните потребители ще могат да общуват с различни бизнеси и институции. Например, приложението би могло да послужи като средство за комуникация с представител на банка или на някоя авиокомпания. Тази новина не е съвсем изненадваща; още в средата на миналата година се появиха слухове, че WhatsApp обмисля да премине към B2C (Business-to-client) пазара.

Припомняме, че през февруари 2014 WhatsApp беше закупена от Facebook за 16 милиарда долара. Понастоящем потребителската база на WhatsApp възлиза на почти 1 милиард абоната.