Dell разширяват набора си от компютри, базирани на операционната система Linux.

XPS 13 на Dell вече идва с Ubuntu

Преди няколко дни от Dell обявиха, че лаптопът XPS 13 ще бъде наличен с операционна система Ubuntu Linux. Към настоящия момент лаптопът може да бъде закупен с една от трите Intel Core i7 конфигурации, като стартовата цена е $1,550. От Dell обещават да добавят и версия с Intel Core i5 процесор, но точната дата все още не е известна. При закупуване, вече можете да изберете Ubuntu Linux от секцията "Операционна система".

През последните няколко години фирмата бавно разширяваше присъствието си на пазара с Linux  машини чрез проекта си Sputnik. Всички мобилни работни станции на Dell, в това число Precision 5510, 3510, 7510 и 7710, са оборудвани с Ubuntu. 

Linux винаги е бил предпочитаната операционна система сред тези потребители, които са по-запознати с технологиите, ето защо не е учудващо, че последната версия на XPS 13 е налична първо за разработчици. Понастоящем XPS 13 с Ubuntu може да бъде закупен само в САЩ, но от Dell споделят, че съвсем скоро разработчици от цял свят ще имат възможност да го закупят.