Facebook и Twitter понасят множество критики по отношение на автоматичното включване (autoplay) на видео. Ето как можете да изключите тази функция с помощта на няколко клика.

Как да изключим autoplay на видео във Facebook и в Twitter

Докато автоматичното включване на видео е благодат за рекламодатели и издатели, които се надяват приходите им да се увеличат чрез социалната медия, то за потребителите това свойство е обезпокоително. Много потребители видяха ужасяващото видео, отразяващо смъртта на репортер и оператор във Вирджиния, след като клипът беше пуснат в социалната мрежа и бяха потресени.

За щастие съществува начин да се изключи автоматичното възпроизвеждане на видео както във Facebook, така и в Twitter, и в съответните им приложенията за iOS и Android. По-долу ви показваме последователните стъпки за изключване на автоматичното възпроизвеждане.

От браузъра

От Facebook.com можете да изключите autoplay от основното меню, като изберете "Настройки" и след това изберете "Клипове" ("Videos") от лявата колона. Изберете "Изключено" (Off) от падащото меню до опцията "Самопускащи се видеоклипове".

Как да изключим autoplay на видео във Facebook от браузър

В Twitter отворете основното меню с настройки (можете да го откриете като кликнете върху иконката на вашия профил), превъртате надолу до „Content“. Премахвате отметката, поставена върху „Video Autoplay“ и след това изберете „Save Changes“.

Как да изключим autoplay на видео в Twitter от браузър


iOS

За приложението на Facebook за iOS, изберете „Account Settings“ от основното меню (което можете да отворите от таба „More“). След това изберете опцията „Videos and Photos“ и маркирайте „Auto-play“. Оттук можете изцяло да изключите автоматичното възпроизвеждане, да го активирате само за Wi-Fi мрежа или да дадете възможност за установяване „Smart Auto-play“ за Facebook. Ако включите Smart Auto-play, Facebook ще филтрира автоматичното включване на видеоклипове в зависимост от вашата поддръжка „оптимицазията за страната ви, мобилния доставчик, заряд на батерията и използваните данни“.

Как да изключим autoplay на видео във Facebook за iOS

В приложението на Twitter, отидете в Settings -> Accounts -> Video autoplay. Както и при Facebook, тук също можете да позволите автоматичното възпроизвеждане на видео, само когато сте свързани към Wi-Fi, или да изключите напълно характеристиката.

Android

По подобен начин ще можете да процедирате и в Android. Изберете „App Settings“ от менюто в горния десен ъгъл на приложението и се придвижвате надолу до „Videos play automatically“, за да регулирате кога видеото да бъде в режим autoplay.

Как да изключим autoplay на видео във Facebook за Android

За Twitter, отворете основното меню и се придвижете надолу до „General“ и „Video Autoplay“. Можете да изключите опцията или да я активирате само за Wi-Fi. Autoplay за Twitter е сравнително ново допълнение за Android и затова не всички версии на приложението притежават тази опция.