Local Motors, световно-известната фирма за 3D-принтирани автомобили, съобщи, че ще започне продажби на своята серия 3D-принтирани модели през пролетта на 2016 г. Предварителната цена на автомобилите от серията LM3D, включително на новия модел Swim (показан на снимката), се очаква да бъде около $53,000.

Първият в света 3D-принтиран автомобил от Local Motors

3D-принтираните автомобили ще бъдат произвеждани в т.нар. "микро"-фабрика в щата Тенеси, която понастоящем е в процес на изграждане и се очаква да бъде завършена до края на 2015 г. Автомобилите ще бъдат конструирани чрез "директно дигитално производство, част от което е и 3D-печата".

Ако всичко върви по план, очаква се първите клиенти на Local Motors да получат своите автомобили в началото на 2017 г.

Разбира се, около производството все още има много неизвестни. Още по-неясно е колко хора в действителност ще се заинтересуват от покупката на 3D-принтиран автомобил, особено ако цената му е сравнима с тази на нисък клас Mercedes-Benz. Едно обаче е сигурно: макар други автомобилни производители като Audi вече да използват 3D-печат за създаване на автомобилни модели, без съмнение Local Motors заявяват позицията на пионери в производството на 3D-принтирани автомобили за широката публика. Вижте целия процес по създаване на модела Swim в следното видео: LM3D - Safe. Smart. Sustainable.