Предлагаме ви пет съвета, които да улеснят първите ви стъпки в програмирането, независимо с кой програмен език сте избрали да започнете кариерата си на професионален (или любител) програмист.

Пет съвета за начинаещи програмисти

Открийте правилните източници на информация

При изобилието от информация в интернет пространството е лесно да се изгубите в съветите на специалисти, блогове на любители-програмисти и самоучители. Направете своеобразно проучване на най-често цитираната литература за програмния език, който искате да разучавате. Често пъти самите създатели на езика имат издадена книга; с други думи, имате възможност да черпите информация директно от извора. Например Браян Керниган и Денис Ричи стоят зад настолната книга Програмният език С, а Лари Уол, създателят на Perl, е подпомогнал написването на Да научим Perl. В действителност всяка книга от тип "Първи стъпки в ... " е добра начална отправна точка.

Източници като уебсайта StackOverflow са чудесни, ако имате конкретен въпрос и не откривате решение, или ако искате да откриете различна гледна точка, но натрупаните от тях знания са често пъти епизодични и по никакъв начин не могат да заменят системното обучение. Нашата препоръка е подобни онлайн източници да се използват като допълнение, но не и като единствен метод за обучение.

Планирайте преди да кодирате

Няма нищо по-лошо от хаотично написания код, та било то и с дължина от само няколко реда. От самото начало трябва да проумеете следното: точно както всеки разговорен език (било то български, немски или японски), програмирането е начин да изложите мислите си в писмена форма. Ако мислите ви са непоследователни, кодът ви също ще бъде неподреден. Така че преди да се заемете с писане, изяснете си какво точно искате да постигнете с вашия код; ако е необходимо, схематично опишете на лист хартия (за препоръчване с молив!) отделните блокове от бъдещия ви код и техните взаимовръзки. Добрият програмист притежава цялостна идея за своя код, още преди да е поставил пръсти върху клавиатурата.

Проявете постоянство и упоритост

В книгата си Изключителните: История на успеха Малкълм Гладуел твърди, че на човек са му необходими около 10 000 часа работа, за да се превърне от новак в професионалист в избраното от него поприще. Програмирането не прави изключение. Така че се захващайте за работа. Писането на код не е еднократна операция, а процес, в който ежедневно се усъвършенствате. Не се страхувайте да пренапишете кода, който сте сътворили преди месец. Учете се от собствените си грешки, но не забравяйте и да се възнаградите - щом сте установили грешка в собствения си код, значи правите прогрес.

Участвайте в общи проекти

Организирайте клуб по програмиране с приятели, участвайте в онлайн форуми, правете мини-състезания с други начинаещи програмисти - програмирането е още по-забавно, когато е в екип. А ако сред членовете от екипа ви има и по-напреднали програмисти, използвайте възможността да се учите и от тях.

Забавлявайте се

Като всяко начало, обучението по програмиране може да бъде трудно. Не допускайте малките спънки по пътя към писането на професионален код да ви ядосат или обезкуражат. Програмистите искрено се забавляват със създаването на код. Опитайте се от самото начало да усвоите тази умствена нагласа.

Пожелаваме ви успех!