На пресконференция в Palo Alto Toyota обяви, че възнамерява да инвестира 50 милиона долара и да си сътрудничи с учени от Stanford и MIT, за да ускори изследователската дейсност в областта на безпилотните превозни средства.

Toyota инвестира 50 милиона долара в изкуствен интелект за автомобили

Компанията също анонсира участието на д-р Гил Прат (Gill Pratt), който понастоящем ръководи състезанието Robotics Challenge, организирано от Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA, правителствена агенция към министерството на отбраната в Съединените Щати), като ръководител на проекта.

Главната цел на изследването според Kiyotaka Ise, старши управител на Toyota, е да се помогне за „отстраняване на автомобилните произшествия“ особено при автомобили, управлявани от възрастни граждани. „С напредъка на възрастта, подвижността се превръща в предизвикателство и голяма част от общество е неспособна да шофират или да се движат свободно“, казват от пресцентара на Toyota.

Назначаването на д-р Прат за ръководител на проекта загатва, че от Toyota се отнасят сериозно към този проект. Той споделя, че изследването ще „има за цел да подобри технологиите за разпознаване на обекти около превозното средство, да предостави адекватна преценка на заобикалящите условия и да подсигури безопасно взаимодействие с пътниците в колата, с други транспортни средства и с пешеходци.“ Професор Даниела Рус (Daniela Rus), която до неодавна водеше проект за тестване на безпилотни голф-коли в Сингапур, пък ще ръководи изследователския център на MIT.

Припомняме, че наскоро Apple също изяви претенции за навлизане в пазара с безпилотни автомобили. За разлика от тях, обаче, Toyota наблягат на "човешкия фактор", като целта им е не да премахнат изцяло автомобилните пилоти, а да подсилят тяхната сигурност и удобство.